Praktiky tisku aneb vymyšlená oběť z Bostonu

26. 04. 2013 15:25:00
Až nějak příliš často si v poslední době člověk začíná všímat, že tady a pak támhle někdo v médiích ustřelí, že po bližším prozkoumání se jeho článek zakládá na pravdě jen velmi zdaleka, a že začíná být nebezpečné, jak média, která vždy měla dopad na myšlení lidí, začínají lhát a balamutit. Příkladů by se našlo dost, kupodivu člověk nemusí hledat dlouho.
Toto foto bylo u článku o oběti útoku
Toto foto bylo u článku o oběti útokublesk.cz

Na jeden takový případ jsem narazil při čtení "senzační" zprávy neméně (kupodivu) senzačního deníku Blesk. Jednalo se o doslova uzurpátorství na bostonské tragédii. Deník totiž vyrukoval s neuvěřitelně exkluzivní, dojemnou a bolestivou informací, že dvacetiletá dívka zemřela po bombovém útoku sotva pár minut po doběhu maratonu, a pár minut předtím, než ji přítel chtěl v cíli požádat o roku.

Následně stačilo odkaz na článek doplněný o drsnou fotku klečícího chlapce nad ženským tělem, na špinavé a krví poseté dlažbě chodníku, hodit na sociální sítě a virální reklama, jak je v těchto případech zvykem, doslova rozpoutala neskutečnou vlnu smutku a dojetí.

To vše ale v době, kdy byly známy a ohlášeny tři oběti útoku. Osmiletý chlapec jaksi neodpovídá popisu oběti ani věkem, pohlavím, ničím. Druhou mrtvou byla žena blížící se věkem ke třicítce, i tady tedy můžeme říci, že dojemný příběh není o této zesnulé. Do hry tak vstupuje třetí oběť. Její totožnost byla dlouho utajovaná, nakonec se zjistilo, že se jednalo o studentku bostonské univerzity (tady by tedy věk seděl), čínského původu.

Nicméně ta se byla na maraton podívat jen se dvěma svými kamarády, rozhodně jej neběžela a nikde, myšleno v seriózním zpravodajství, a to ani na zahraničních kanálech, či přímo z bostonských médií, které by měly mít informace z první ruky, se neobjevila zpráva, že jeden z nich ji chtěl požádat o ruku.

A tak vlastně zůstává otázkou, kde se vlastně vzala ona zpráva o této dojemné tragédii. No odpověď nakonec jednodušší než by se mohlo zdát. Informaci přinesl jistý menší, otázka zda důvěryhodný server, který ji čerpal z twitterovského účtu jisté dívky.

O pár hodin později pak Blesk vyrukoval s novou informací, tentokrát již pravdivou - šlo o studentku čínského původu, neběžela, byla na maratonu jako divák se spolužákem a spolužačkou, o žádosti o ruku ani slovo. Mimochodem, ten první článek, viz odkaz níže, je stále na stránkách blesk.cz aktivní a tváří se zcela důvěryhodně... Inu, ale...

Článek 1: V cílové rovince ji chtěl požádat o ruku...
Článek 2: Tohle je třetí oběť terroru z Bostonu...

I tak se dělá zpravodajství. A bohužel je na nás, abychom si zprávy ještě ověřovali z dalších zdrojů, a nebo těmto lživým báchorkám produkovaným jen za účelem zisku uvěřili.

P.S.: Server TN.cz vyrukoval na veřejnost s exkluzivní (jak jinak) informací o tom, proč opustil papež Benedikt XVI. Vatikán. Udělejte si obrázek sami prostřednictvím článku "ŠOKUJÍCÍ VIDEO! Víme, proč odstoupil papež. Takhle se k němu chovali!" A teď je na vás, jestli věříte informaci o neochotě podat papeži ruku, a nebo selskému rozumu s tím, že papež náznakem ruky pouze představuje jednotlivé představitele německé církve prezidentovi. A takových článků a pověstí by se našlo...

Autor: Jaroslav Svoboda | pátek 26.4.2013 15:25 | karma článku: 11.29 | přečteno: 770x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 261 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...