Třetí smrt hokejisty během léta – Wade Belak

1. 09. 2011 9:15:00
Stal se z toho velmi smutný kolorit letošního léta. Zámořské zpravodajské servery vydaly v noci informaci o úmrtí urostlého hokejisty Wadea Belaka, muže, který díky svým proporcím patřil k významnějším „bitkařům“ nejpopulárnější hokejové soutěže světa, NHL. Rodák ze Saskatoonu oslavil 3. července pětatřicáté narozeniny, o dva měsíce později je pak nalezen mrtev v hotelu „One King Street West“ v Torontu, kde také strávil nejlepší léta své hokejové kariéry.
Wade Belak posílá pusu své dceři Andie a své ženě Jennifer
Wade Belak posílá pusu své dceři Andie a své ženě Jennifernineteeen.tumblr.com

Kariéru ukončil v březnu 2011, tři týdny poté, co se jej zbavil Nashville. Belak však u NHL zůstal, pracoval pro televizní stanice a během přenosů z nejslavnější soutěže světa působil v pozici experta. Belak začínal s hokejem v osmi letech, nikoliv v rodném Saskatoonu, ale v Battlefordu, kam se s rodiči mezi tím přestěhoval. Již v dětství vyčníval nad ostatními sportovní postavou, kromě hokeje se pustil do volejbalu, atletiky, hrál basketbal a vyzkoušel si dokonce i badminton. Nicméně nejvíce jej ovlivnila voda ve dvojím skupenství. Buď trávil čas na ledové ploše zimního stadiónu, anebo v bazénu. Ve čtrnácti se rozhodoval co dál, jestli se stát plavčíkem, nebo zůstat u hokeje. Vyhrály brusle, o rok později si Belaka vybral Saskatoon Blades hrající Western Hockey League. Tím se Belakovi otevřely dveře do většího hokeje.

Mladý Wade nepotřeboval ani rok, aby uspěl v soutěži. Se Saskatoonem se probojoval do finále ligy, kde až v sedmém zápase podlehl jeho tým favorizovanému Kamloopse. Belak si však odnesl ze své nováčkovské sezóny významnou individuální cenu pro hráče s nejlepším výkonnostním zlepšením. V dalších letech se vypracoval v talentovaného hokejistu s nadějnými vyhlídkami na NHL, což se potvrdilo v roce 1994.

26. června byl Belak draftován Quebecem Nordiques, vybrán byl jako dvanáctý hráč v pořadí. Na farmářských klubech se Belak velmi rychle zabydlel a v Hershey dokázal získat i tolik ceněný Calder Cup. První zápas v NHL pak odehrál 21. prosince 1996, krátce před Vánocemi proti svému osudovému mužstvu, Torontu Maple Leafs. Nikdo tehdy netušil, že právě Toronto se zlatým písmem podepíše na Belakově hokejové kariéře. Další sezónu již začal Wade Belak jako člen prvního týmu Colorado Avalanche a 22. října 1997 poprvé v NHL bodoval. Proti Washingtonu trefil gól a navíc si připsal i asistenci. Jenže po osmi zápasech byl Belak opět poslán na farmu do Hershey.

A nastaly problémy, zbytek sezóny urostlý forvard promarodil vinou dvou nepříjemných zranění, které od sebe oddělilo pouhých 11 zápasů (8 v AHL a 3 v NHL). Plné uzdravení přišlo až v listopadu 1998, aby následně po pár týdnech došlo k výměně do Calgary (Wade Belak, Robyn Regehr a Rene Corbet za Theorena Fleuryho a Chrise Dingmana). Na farmě v St. John jej vedl bývalý kapitán Toronta Rick Vaive, první zápas za Plameny v NHL odehrál 27. března 1999. Jenže ani v Calgary se Belakovi nevyhnula zranění. Vysvobození přišlo v sezóně 2000/2001. Belaka si z waivers listu vybralo Toronto a již 17. února 2001 oblékl kanadský útočník dres s javorovým listem. O týden později již poprvé v barvách Maple Leafs skóroval. V dubnu 2002 pak zažil poprvé atmosféru bojů o Stanley Cup, navíc hned v úvodní sérii play-off dokázal skórovat v zápase s Islanders. V Torontu se zabydlel, postupem času si jej oblíbili i fanoušci. Idylku narušilo až další zranění v sezóně 2003/2004, navíc byl Belak i distancován na 8 utkání kvůli faulu vysokou holí.

Během výluky zamířil Belak do Evropy, na britských ostrovech oblékl dres Coventry Blaze, byl jedním z nejvytěžovanějších hráčů týmu a pomohl celku k vítězství v soutěži. Po návratu do zámoří oblékl Belak opět dres Toronta, odkud se po dalších dvou sezónách stěhuje na Floridu, k Panterům. Do té doby však prožíval v Torontu trápení, kvůli bolestem ramen nebyla jeho silová hra tak precizní jako dříve, navíc se celku nepodařilo potřetí v řadě prodrat do play-off. A tak následovala výměna.

V roce 2002 si Wade Belak vzal Jennifer Jordan Russell, se kterou má dvě dcery, sedmiletou Andie Marie a pětiletou Alex Grace. Jeho bratr Graham Belak také holdoval hokeji, dokonce si i on zahrál v britském Coventry. Po neúspěchu v organizaci New Yorku Islanders ale s hokejem praštil, stal se pak policistou.

31. srpna 2011 byl Wade Belak již jako „vysloužilý“ hokejista nalezen mrtvý v torontském hotelu „One King Street West“. Detaily jeho smrti zatím zveřejněny nebyly, nicméně podle dostupných informací nebylo dohledáno cizí zavinění. Zpráva je o to horší, že letos je Belak již třetím zesnulým hokejistou z NHL. Třináctého května zemřel v Minneapolis Derek Boogard, kterému se stalo osudným míchání alkoholu s oxykodony, tj. analgetickými léky. Patnáctého srpna pak byl nalezen Rick Rypien, který podle finální zprávy spáchal sebevraždu. Rodák z Crowsnest Pass však trpěl deset silnými depresemi.

Příčina Belakovy smrti zatím známa není, nicméně ať už je to jak chce, otřásla opět hokejovým světem. „NHL je jedna velká rodina, jsem z toho zděšený. Zasáhne to rodinu i všechny, co jej znali,“ prozradil bývalý výtečný brankář Kevin Weekes, který s Belakem spolupracoval na televizních přenosech. „Hrál jsem s Wadem i Derekem, oba skvělí muži, výteční spoluhráči. Ten pocit, že tu již nejsou, ten se nedá popsat,“ sdělil světu skrze svůj účet na Twitteru útočník Owen Nolan.



Vzájemná potyčka dvou zesnulých - Wade Belak vs. Derek Boogard

edit: vloženo video

Autor: Jaroslav Svoboda | čtvrtek 1.9.2011 9:15 | karma článku: 9.20 | přečteno: 1817x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...