Jaroslav Svoboda

Pochybily pouze hokejové kluby? Rozhodně nikoliv

4. 11. 2010 14:30:00
A je to tu zase. Přivítejte opět na scéně Český svaz ledního hokeje (dále ČSLH) a tentokrát hlavně Asociaci profesionálních klubů (dále APK) v čele se svérázným Stanislavem Šulcem. Toto uskupení je již tradičním zdrojem nekonvenční a pestré zábavy, leckdy však jejich "hry" přechází do roviny trapných frašek. A s jednou takovou přichází APK právě nyní. Je neuvěřitelné, jak amatérsky lze řídit hokejové soutěže v zemi olympijských vítězů a aktuálních mistrů světa. Stanislav Šulc totiž dokáže jedním podpisem něco schválit, aby pak vzápětí prohlásil, že nic takového se prakticky nestalo. Ten člověk opravdu už neví, co vlastně mluví.

Každý hokejový fanoušek zaregistroval kauzu, ve které hrají důležitou roli tři kluby české extraligy (Plzeň, Kladno a Mladá Boleslav), Český svaz ledního hokeje, několik hráčů a v neposlední řadě také Stanislav Šulc, hokejově vlivná osoba, jejíž jméno je v posledních letech velmi často dáváme do souvislosti s přehmaty a trapnými rozhodnutími ČSLH i APK. Tentokrát jedním podpisem odsouhlasil platnost soupisky extraligových mužstev z Plzně, Kladna a Mladé Boleslavi, aby po několika týdnech prohlásil, že je vše neplatné a že vlastně co podepsat, tak to nemá žádnou hodnotu. Nabízí se otázka, v čem tedy takový pan Šulc je českému hokeji prospěšný?

Zaměřme se nejprve na počátek celé kauzy. Během léta je již takovým zvykem a tradicí, že kluby se snaží posílit kádr o nějaké z jejich pohledu užitečné hokejisty. Stalo se tak samozřejmě i letos. Takový hráč, pokud přijde, tak jeho příchod je oficiálně hlášen a registrován u Českého svazu ledního hokeje. V druholigové soutěži je pak hráči vydán registrační průkaz, na kterém je uvedena jeho klubová příslušnost. To již neplatí pro první ligu a extraligu. V těchto soutěžích byl tlak na pokud možno co nejrychlejší řešení přestupů a proto hráči místo registračních průkazů vlastní hráčské průkazy, na kterých klubová příslušnost zaznamenána není. Pro server www.hokej.cz pak Šulc řekl, že tuto hráčskou kartu hráč k utkání mít nemusí. "Důležité je, aby tito hráči byli uvedeni na soupisce, kterou potvrzuje ředitel APK," prozradil mimo jiné. Jen pro doplnění, oním ředitelem APK není nikdo jiný než pan Stanislav Šulc.

Ten tedy soupisku potvrdil, podepsal a prakticky tedy odsouhlasil klubům její platnost. Tady je ještě vše v pořádku, to co následuje, to lze označit maximálně chybou nikoliv klubů, ale přímo Stanislava Šulce. Zatímco na jedné straně něco odsouhlasí, na druhé to zase popře. To dělá člověk buď nevalné inteligence nebo někdo s nekalými úmysly. Šulc totiž po několika týdnech, kdy týmy na jím odsouhlasenou a tudíž schválenou a posvěcenou soupisku nastupovaly, že na právě této soupisce mají hráče, kteří za ně nemohou hrát. Že tomu nerozumíte? To nejste sami. U pana Šulce to však není nic nového, jeho překrucování faktů tu již několikrát bylo. Třeba při loňském naprosto evidentním porušení přestupních řádů pražskou Spartou a berounskými Medvědy. Tehdy však Šulc vše smetl ze stolu, že je vše v pořádku, ačkoliv tomu tak nebylo.

A tak nejvěhlasnější postava českého hokeje káže týmům, že jim budou odečteny body. Protože chybovaly ony, všichni ostatní si svoje povinnosti splnili. Problém je v tom, že sám Šulc měl vydat ještě jedno lejstro, které slouží jako další doklad o oprávnění hráče hrát za nový klub - potvrzené prohlášení od ředitele soutěže. A tím je opět Šulc. A právě tento ředitel soutěže tak neučinil a tak nesplnil to, co má za povinnost. "Nedovedu si vysvětlit, proč kluby devět hokejistů z deseti zaregistrují podle soutěžního řádu a jednoho nikoli," divil se pan Šulc. Já se divím, proč u devíti hokejistů z deseti zvládne vystavit doklad o oprávnění hráče k účasti v soutěži, u jednoho nikoliv. Že by neschopnost?

Zmiňovaným klubům hrozí kontumace. Těžko říci, co na tuto frašku řekne hlavní partner soutěže, společnost Tipsport. Spojit jméno se soutěží, kterou Stanislav Šulc vlastní chybou pošle "do kytek", to by nechtěla asi žádná firma. A pochybuji, že místo Tipsportu pak bude peníze do hokeje vrážet třeba právě Šulc. Nemluvě o tom, že kontumacemi bude totálně znehodnocen celý letošní ročník extraligy. A tudíž pořádný krosček dostane právě český hokej. Ten hokej, o který má Šulc a ostatní pečovat, hájit jej a velebit. Je tomu naopak. Nůž do zad a ne poprvé. Těch kauz, ve kterých figuruje jméno "Stanislav Šulc", je za poslední období až nějak podezřele moc. Čím to asi bude?

I kdyby k pochybení došlo, proč svaz nepřišel s nápravou po prvním kole, kdy tito hráči tedy - ačkoliv jejich start Šulc na soupisce stvrdil podpisem - hráli na černo? Asi proto, že ČSLH ani APK nepracují tak, jak by měly? Asi nenadešel ten správný čas. Tak si aspoň pojďme připomenout, co úchvatného se v posledních měsících událo v českém hokeji...

Porušení přestupních řádů Sparty a Berouna zametené pod stůl

Pátého února letošního roku naskočil do svého dvacátého šestého zápasu sezóny v extralize brankář Petr Přikryl, shodou náhod hokejista, který je i letos zapleten do kauzy s přestupním řádem. Podle kapitoly III. článku 28 přestupních řádů ČSLH měl o dalším působení Přikryla rozhodnout jeho příští zápas. Sparťanský gólman měl totiž vyřízené střídavé starty do prvoligového Berouna. A právě za něj hned v dalším zápase nastoupil. V přestupním řádě se výslovně píše, že pokud hráč odehraje 26 utkání ve vyšší soutěži, může pak sezónu dohrát již pouze v jednom klubu a v jedné soutěži. Desetileté dítě si odvodí, že pokud tedy po odehrání 26. utkání za Spartu nastoupil Přikryl v Berouně, měl již za Medvědy celou sezónu dochytat. Pan Šulc však nejspíš má problémy s logickým myšlením a tak dle známého "všichni jsme si rovni, někteří však rovnější" Přikryl dochytal ročník ve Spartě. Svaz všechny stížnosti smetl ze stolu a snažil se řešit problém hloupou lží, že toto pravidlo je myšleno tak, že rozhodující je až 27. zápas ve vyšší soutěži. Více o případu zde.

Změna systému soutěže v půlce sezóny? Ano, u ČSLH je možné vše

V plném proudu byly mládežnické soutěže v České republice, když v průběhu ročníku 2009/2010, kdy byly do sestupových bojů namočeny mládežnické výběry mnohých extraligových celků, přichází ČSLH s nečekaným prohlášením - sestupovat se nebude. A jak svaz řekl, tak se stalo.

Fraška s herním systémem 2. ligy

Naprosto neokoukanou je pro fanoušky hokeje druhá hokejová liga. Aby také ne, rok od roku se hraje dle nového hracího řádu, ten letošní pak předčil veškeré šílenosti minulosti. Skupiny Střed a Západ hrají po deseti účastnících každý s každým doma - venku dvakrát, tedy dohromady 36 utkání dlouhodobé části. Tady by se zdálo být vše v pořádku, kluby ušetří na cestování a na prestiži liga neklesne, počet zápasů regionálně blízkých týmů, což bývají pro diváka atraktivnější duely, vzrostl. To, co však svaz prosadil u skupiny Východ, se nedá nazvat jinak než trapným a zvrhlým paskvilem. Patnáct týmů (na Moravě asi na cestování šetřit kluby nemusí) sehraje základní část každý s každým doma - venku a po 30. kole se soutěž rozdělí na tři skupiny. První skupinu vytvoří celky na prvním až šestém místě, který si zahrají již jen o nasazení pro play-off, o účast v něm nepřijdou. Druhá skupina bude tvořena týmy na sedmém až dvanáctém místě, kde týmy budou bojovat o dvě místa pro play-off, zbytek už si bude sezónu užívat, sestup mu hrozit nebude. A poslední trojice z třináctého až patnáctého místa se mezi sebou popere o únik ze sestupových pozic. Systém nevídaný, prapodivný. O problému jsem již na svém blogu psal, a to hned v několika článcích:
Uvědomí si hokejový svaz finanční problémy klubů? (9. 6. 2010)
Uvědomí si hokejový svaz finanční problémy klubů? II. díl (17. 6. 2010)
Hokejový svaz znehodnotil úroveň 2. ligy (2. 7. 2010)

Bartovičův likvidační zákrok na Tůmu

Milan Bartovič se postaral o jeden z nejdiskutovanějších momentů loňské sezóny. V souboji u hrazení šlápl bruslí na nohu svému soupeři, jak později odhalily kamery, s největší pravděpodobností rovnající se jistotě musel vědět, co dělá. Takže úmyslně. Za likvidační zákrok, po kterém Martinu Tůmovi z Českých Budějovic ukončil sezónu, dostal směšný trest jedno utkání. Proč tak malý trest, to se nikdo nedozví. Ale, obrázek si o úmyslnosti celého zákroku udělejte sami. Disciplinární komise v čele se Stanislavem Šulcem úmysl v evidentním dupnutí na Tůmovu nohu nenašla:

Autor: Jaroslav Svoboda | karma: 27.64 | přečteno: 2449 ×
Poslední články autora