O Švédkách v autobuse českých hráčů a jiné příhody z mistrovství

2. 06. 2010 14:12:06
Světový šampionát v Německu skončil před přibližně deseti dny, přesto se za ním ještě jednou ohlédnu. Měl jsem letos možnost nakouknout do zákulisí celého dění, což nabídne i některé pro běžného fanouška neočekávané situace. Někde jste se možná již dočetli o planém poplachu v mannheimské hale, který přerušil tiskovou konferenci po zápase Česko – Norsko. O půvabné člence lotyšského národního týmu, která soustavně narušovala práci novinářům, víte asi stěží. A nepředpokládám, že by médii proběhla informace o tom, jak dvě švédské reportérky naháněly Jaromíra Jágra až do autobusu českého mužstva. Těch perliček ze zákulisí je spousta, tak proč o nich něco nenapsat?
Jaromír Jágr v obležení novinářů
Jaromír Jágr v obležení novinářů© Svoboda Jaroslav

Začal bych onou Lotyškou Vitou Lebedevovou (foto naleznete v lotyšském oficiálním media guide), která v národním výběru pobaltské země pracuje na pozici, která je všeobecně označována jako media officer. Není si potřeba nic nalhávat, sportovní žurnalistika zůstává zastoupena převážně mužskými novináři, ačkoliv i na MS v Německu se o zpravodajství staralo i poměrně vysoké procento žen. Jednou pozdě večer po zápase českého týmu se media centrem mannheimské haly rozléhal ťukot kláves. Jinak bylo všude naprosté ticho. Jen novinář pochopí, jak náročné je někdy stihnout uzávěrku, zvláště když už zbývá na odeslání článku jen pár minut. Soustředění přibližně čtyřiceti novinářů narušilo až klapání podpatků 25leté blonďaté Lotyšky, která přicházela z míst někde od haly. Ťukot kláves utichal, až zcela zanikl. Práce šla stranou, víceméně přiléhavé šaty nad kolena nebyly zcela ohleduplným oblečením do novinářské domoviny. Nepochybuji, že většina pánů ztratila svou myšlenkovou nit, což se pak do rozepsaného článku vrací hodně těžce.

Jenže nejen lotyšská „sexbomba“ narušovala novinářům jejich práci. Jak si jistě všichni pamatujete, 11. května jsme v Mannheimu prohráli s Norskem. Po zápase proběhla oficiální tisková konference, po které jako obvykle obstoupili českého trenéra Vladimíra Růžičky všichni čeští novináři, kteří byli zrovna na blízku. Tentokrát ale nestačili položit jedinou otázku. Prakticky vzápětí se halou rozezněl alarm, který žádal všechny osoby o opuštění prostoru z důvodů technických problémů. Nakonec se ukázal poplach stejně planý jako řeči o tom, že český tým na šampionátu nemůže uspět.

Nejsledovanějším hráčem výběru světových šampiónů byl bezesporu Jaromír Jágr, ačkoliv jej v prvním týdnu mistrovství čeští novináři přehlíželi, ohleduplně mu nechávali volnost. Obdobný klid však nedopřávali české hokejové ikoně zahraniční zpravodajci. Po jednom z tréninků prošel Jágr kolem českých žurnalistů, aniž by mezi nimi vzbudil větší zájem. Hned za rohem se však houf novinářů, redaktorů a komentátorů ze všech koutů světa na Jágra doslova vrhnul. Český útočník byl v obležení několik minut, pak však národní tým naskákal do autobusu s cílem odjet do domovského Heidelbergu. V ten samý moment Jágra zaregistrovala dvojice novinářek ze švédské televize. Jágr sice již nastoupil do autobusu, ale ani to poblázněné redaktorky nezastavilo. V předu se za ním hnala dáma s mikrofonem, v patách ji byla její kolegyně s kamerou. A už se hrnuly do autobusu, jenže pozdě. Dál než na druhý či třetí schod se obě ženy nedostaly. Kdo pozdě chodí, však to znáte. Obě novinářky byly zdvořile vypakovány z autobusu ven a ten se vydal směr Heidelberg.

Pištění a vlaštovky, i takový může být hokej

18. května se brzo po poledni hrál v Mannheimu ve skupině o udržení zápas mezi Francií a Kazachstánem. Online přenos padl ne mne, takže jsem z hotelu vyrazil dřív, abych se stihl připravit. Kolegové mnohdy ještě spali. Už na největším mannheimském přestupním uzlu na Paradeplatzu mi začalo být něco podezřelé. Přijela totiž tramvaj označená piktogramem hokejisty, byla však narvaná žáky nějaké základní školy. Ještě s jistým švýcarským novinářem jsme do ní nastoupili a vydali se k hale. Do ní nakonec němečtí organizátoři nahnali přibližně 7000 žáků z Mannheimu i okolí. Pro návštěvnost super věc, ale psát online přenos v podmínkách, kdy vpravo od vás poletují vlaštovky z jakýchsi letáků, pod vámi se hádají dvě puberťačky vysoce pištivým hlasem a o kousek dál se pošťuchují dva chlapci, to je křest ohněm. V takové atmosféře například Yorick Treille ještě určitě nehrál.

Poslední ohlédnutí už tak příjemné nebude, aspoň pro českého fanouška. Postupně jsem měl možnost vidět nájezdy švýcarských, lotyšských, norských, švédských a dalších fanoušků. Ať už v Mannheimu nebo později v Kolíně nad Rýnem. Byli naprosto bezproblémoví, slušní, přátelští. Po vítězství nad Švédy nám přímo příznivci Tre Kronor pogratulovali, popřáli hodně štěstí. S tímto vším kontrastují zkušenosti s českými příznivci. Vidět podnapilého mladíka v českém dresu s namalovanou vlajkou přes celý obličej, který stál na tribuně a zbůhdarma ukazoval na všechny strany vztyčené prostředníčky, to mě pojímal stud. Takových českých "fanoušků" se dalo najít podstatně více.

Výstup českého fanouška po utkání s Kanadou v televizi nejspíš vidět nebyl, ačkoliv se o něm komentátoři zmiňovali. Vulgární a obscénní gesta přímo na kanadskou střídačku jméno českým příznivcům také neudělala. A najít by se toho dalo víc. Na šampionáty naštěstí jezdí i skupiny, které mají kulturu fandění, dokáží povzbudit a přitom v českých národních barvách nedělají ostudu, ba naopak. A z toho je potřeba vycházet. Pokud si fanoušek kdekoliv na světě navlékne český dres a nastrojí se do národních barev, stává se představitelem země a podle toho by se měl i chovat. Právě chování některých českých příznivců byla největší kaňka na českém světovém zlatu.

P.S.: Finálové utkání jsme s kolegy strávili v poslední řadě press tribuny, nad námi již bylo zábradlí a další patro kolínské Lanxess Arény. Pár minut po utkání se nechali prosit čeští fanoušci, že jim k nám dolů spadla kšiltovka s českými motivy, která byla součástí nabídky oficiálních suvenýrů v rámci šampionátu. To vše ve chvíli, kdy jsem telefonoval. Těmto fanouškům bych rád vzkázal, že příště je lepší si zajít do fan shopu, než takto nečestně zkoušet štěstí.

Autor: Jaroslav Svoboda | středa 2.6.2010 14:12 | karma článku: 37.48 | přečteno: 22066x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...