Sparta a Beroun nejspíše porušily přestupové řády, ČSLH přihlíží

9. 02. 2010 13:45:00
Minulou sobotu přišli berounští hokejisté o postup do play-off, když nedokázali udržet vedení nad Vrchlabím. A Sparta málem přišla o brankáře, kdyby český svaz ledního hokeje nepřekrucoval své řády a nevykládal je pak ve zcela jiném smyslu, než ve skutečnosti zní. Petr Přikryl totiž odchytal v pátek 5. února 2010 své 26. letošní utkání v extralize a další jeho start tedy měl rozhodnout o tom, ve které soutěži gólman dochytá letošní sezónu. To vše na základě přestupních řádů Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), kapitoly III., článku 28. Pro neznalé doplňuji přesnou citaci v článku. Ale zpět k problému. Den poté totiž Přikryl naskočil za Beroun v první lize, ve zmiňovaném klíčovém utkání proti Vrchlabí. Právě tento start měl tedy značit, že Přikryl již nesmí naskočit ve Spartě a sezónu může maximálně dochytat za Beroun. Ale ouha. Hned další den zase chytal Přikryl za Spartu, proti Litvínovu. A to již 27. zápas extraligy letos. Sparta sice prohrála i tak, ovšem Přikryl může i nadále působit v pražském klubu, protože ČSLH prezentuje na papíře jednu formu oficiálních přestupních řádů a v praxi pak uplatňuje zcela jinou. V českém hokeji tak rozhodně neplatí, že co je psáno, to je dáno.
HC Beroun
HC BerounV. Václavková (hokejsumperk2003.cz)

Přestupní řád ČSLH, kapitola III., článek 28

Hostování mezi soutěžemi (střídavý start):
a) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) není možné povolit hráčům uvedeným na soupisce hráčů registrované Ředitelem Ligy (15+1).
b) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) extraligou a ostatními soutěžemi není možné rovněž u každého hráče, který odehraje 26 utkání základní části ELH v příslušné sezóně.
c) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) z vyšší do nižší soutěže nebo z nižší do vyšší soutěže je omezeno počtem 26 utkání odehraných ve vyšší soutěži. Po odehrání tohoto počtu utkání ve vyšší soutěži může hráč pokračovat v příslušné sezóně pouze v jednom klubu a soutěži.
d) Hráč, který odehrál ve vyšší soutěži 26 a více utkání, může přestoupit do nižší soutěže (do 31.1. běžného roku), ale bez možnosti povolení střídavého hostování do vyšší soutěže. Po odehrání 26. utkání ve vyšší soutěži může hráč pokračovat pouze v jednom klubu a v jedné soutěži.

Tato omezení v bodech 28a) až 28d) se nevztahují na hráče, kteří v příslušné sezóně dovrší 21 let a mladší.
V případě ukončení (zrušení) hostování mezi soutěžemi (střídavý start) podle čl. 28 se dále hráče žádné omezení uvedené ve zmíněném článku netýkají.

zdroj: http://www.hokej.cz/


Pokud si přebereme výše uvedené řády, tak pro hokejistu a jeho možnost střídavých startů je klíčovým 26. duel v nejvyšší soutěži. Pakliže hráč odehraje v extralize své 26. utkání v dané sezóně, může dohrát sezónu pouze v jednom klubu a v jedné soutěži. To je z řádů naprosto pochopitelné a evidentní. Tak to pochopili i v Pardubicích a proto Michal Klejna i Daniel Rákos, kteří mají za Pardubice již 25 utkání, působí dlouhé týdny pouze v chrudimském dresu a výrazně pomáhají farmě Eatonu k záchraně v 1. lize. Sparta Praha však v případě Petra Přikryla s největší pravděpodobností pochybyla, svaz však sparťanský tým nepochopitelně omilostnil a přestupní řády si přikreslil k obrazu svému.

Přikryl totiž odchytal své 26. utkání za Spartu dne 5. února 2010, kdy vychytal výhru v utkání s Třincem, Sparta zvítězila na nájezdy. Další zápas tedy měl určit, kde Přikryl dochytá sezónu (dle onoho tvrzení, že sezónu pak lze dohrát pouze v jednom mužstvu a v jedné soutěži). V sobotu Přikryl naskočil v dresu Berouna do boje proti Vrchlabí, postup Medvědů do play-off však ani on nedokázal vychytat. A právě v tuto chvíli se naplní toto pravidlo: "Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) z vyšší do nižší soutěže nebo z nižší do vyšší soutěže je omezeno počtem 26 utkání odehraných ve vyšší soutěži. Po odehrání tohoto počtu utkání ve vyšší soutěži může hráč pokračovat v příslušné sezóně pouze v jednom klubu a soutěži." Přikryl tedy měl dochytat sezónu pouze v Berouně a pouze v 1. lize. Jenže...

...hned v neděli 7. února, přibližně 24 hodin po zápase ve Vrchlabí, stojí Přikryl v brance pražské Sparty. Dochází k porušení přestupních řádů a k nepovolenému startu hráče. Tak jak naprosto jasně a zřetelně zmiňují přestupní řády. Je tedy teď otázkou svazu, jestli míní toto porušení pravidel řešit nebo nikoliv... Svaz totiž podle prvotních informací přispěchal s informací, že klíčovým je až 27. zápas ve vyšší soutěži - i přesto, že výklad řádů zní zcela jinak.

ČSLH totiž celou kauzu vysvětluje tak, že hráči byl po naplnění kvóty 26 zápasů v extralize zrušen střídavý start ze Sparty do Berouna a pro změnu naopak vyřízen střídavý start z Berouna do Sparty. Proto mohl gólman odchytat ještě jedno utkání za Beroun. Ale ať tak či tak, pokaždé je porušeno pravidlo o tom, že po odehrání 26 zápasů v extralize může hráč dohrát sezónu pouze v jednom klubu a v jedné soutěži.

Český hokej se ubírá cestou "Všichni jsme si rovni, někteří jsme si rovnější" - letos již svaz neočekávaně a nepochopitelně uprostřed sezóny překroutil pravidla a soutěžní řády mládežnických extraligových soutěží a to podle mnohých jen proto, aby uchránil "silnější" kluby od hrozícího rizika sestupu. Pozorné oko by těch prohřešků a rozporuplných rozhodnutí svazu našlo více. Přikrylův případ je dalším kouskem mozaiky, která narušuje úroveň českého hokeje. V něm totiž jak vidno pravidla a řády nemají žádnou váhu a porušovat se mohou i s tichým souhlasem toho nejvyššího - Českého svazu ledního hokeje.

Vrchlabí - Beroun, 6. 2. 2010: Gól, který stál Beroun postup do play-off

Pouhých 15 vteřin před koncem posledního kola základní části 1. ligy přišli hokejisté Berouna o postup do předkola play-off 1. hokejové ligy. Autentické video lze najít i na serveru www.youtube.com, brankář v bílém dresu je pak zmiňovaný Petr Přikryl.

Autor: Jaroslav Svoboda | úterý 9.2.2010 13:45 | karma článku: 24.80 | přečteno: 8406x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...