Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

delora

21. 8. 2011 22:56
Díky

Děkuju za vyjádření vašeho názoru! A místě bych se zachovala úplně stejně, pořád mi přijde snesitelnější riziko, že mě nějaká matka zažaluje za duševní újmu než že mě zažaluje za neposkytnutí péče, kdybych dítě nechala doma a ono nedejbože umřelo... O práci na záchrance jsem uvažovala, nakonec jsem se rozhodla jinak a jak vidím, zjevně dobře...

0 0
možnosti

Antonín, topič

21. 8. 2011 23:06
Re: Díky

Tak tak. Navíc pochybuji, že novorozenec mohl utrpět újmu (a na základě toho dostat odškodné).

0 0
možnosti

monikaplocova

21. 8. 2011 8:34
Díky za názor a článek o něčem

R^

0 0
možnosti

Kolumbo

21. 8. 2011 7:12
Lékař neměl dítě

nikam odvážet, dítě patří rodičům a ne státu. Ale stát měl matce naúčtovat zbytečný výjezd. A vůbec by mělo být definováno, co je vlastně "pojištěno" zdravotním pojištěním. Jestli i případy, které si dotyční zapříčinili sami svou nedbalostí, potomostí či nedbáním základních zásad hygieny a bezpečnosti.

0 0
možnosti

Antonín, topič

21. 8. 2011 23:01
Re: Lékař neměl dítě

Dítě samozřejmě nepatří rodičům, není to věc.

0 0
možnosti

Azreael

21. 8. 2011 1:53
...

Pokud ja bych byl zasahujici lekar, nejednal bych jinak. Matka kratce po porudu nemusi jednat uplne racionalne a rozumne. Konec koncu, kdyz budete stat na prejezdu s autem a nebudete schopni odjet a najednou Vas srazi v aute vlak, budete schopni po te racionalne uvazovat, ackoli budete "jen" v soku a nic vaznejsiho Vam nebude?

Stejne je to u porodu. Lekar prijel na misto, videl tam nahou zenu s novorozenetem s placentou, podchlazene a zenu ocividne mimo realitu. Budete riskovat to, ze odjete a dite tam nechate? Dite zemre a budete ho mit na svedomi, budou z toho tahanice po soudech. Uz si dokazu predstavit tu silenou kauzu, kde by ta zena tvrdila, jak ji lekar odbyl a nevenoval ji dostatecnou peci, to by byl skandal. Lekar se zachoval tak nejlepe jak mel. Bohuzel anebo bohudik pro nej, uz se toho nedozil, protoze tohle si nezaslouzil..

0 0
možnosti

mischplysch

20. 8. 2011 23:43
Vidím to jinak

No pokud žena rodí překotně, tak se vždy volá záchranka, od toho tu ta záchranka je. Rozdíl je jen jeden, jindy jsou matka i dítě odvezeny do porodnice, tentokrát nebyly, protože lékař konstatoval, že dítě je zdravé. Matka se tedy rozhodla, že lékaře navštíví s dítětem až ráno.

Já v tom nevidím žádný obrovský problém, lékař si měl nechat podepsat revers a odjet. Ne v každém případě, kdy je záchranka volána, taky dotyčného pacienta do nemocnice odveze. Někdy jen ošetří a odjede.

Volání policie a násilný převoz obou do porodnice bylo podle mě překročení pravomocí. Pokud by lékař měl podezření na nějaký život ohrožující problém u novorozence, pak by to byla jiná, ale takhle?

0 0
možnosti

Azreael

21. 8. 2011 1:47
Re: Vidím to jinak

Slysel jste nekdy neco o laktacni psychoze? Po porudu dojde u matky k mnoha hormonalnim zmenam a tak je logicke, ze matka, ktera rodi doma nemusi(!!) v momentalni chvili uvazovat uplne zcela racionalne a rozumne a nemusi spravne odhadnout vaznost ci nevaznost situace.

0 0
možnosti

dva mraky

20. 8. 2011 21:53
akorat jsem se nedozvedel

coze vlastne ta matka chtela. Nuzky? Celkovou prohlidku? Kdyz je tak schopna a samostatna proc nemela potrebne vybaveni? Jinak posadky zachranek jsou zaskoleny predevsim na havarie infarkty otravy dusici se deti a tak. Docasne zajistit a trada do spitalu. Fakt je ze existuje neco jako negativni reverz ale pokud ma doktor pocit ze nesvepravny pacient je nejak ohrozen muze si dokonce zavolat policejni asistenci a dite odtahnout nasilim.  Takze jestli matka chtela prohlidku tak ji doktor spravne rekl ze na to nema atestaci zbalil dite a jeli. Ovsem u soudu asi nejak dokazali ze bylo uplnne jasne ze decko je v poradku...

0 0
možnosti

Kolumbo

21. 8. 2011 8:06
Re: akorat jsem se nedozvedel

Co "většinově chceme" to máme. Na jedné straně si chceme dělat co nás napadne, na straně druhé má být někdo povinen  - ze zákona - "řešit" problémy takto vzniklé. Pak opravdu neexistuje východisko a matka / v tomto případě / může úspěšně žalovat doktora a přes něho vlastně stát a svoje spoluobčany vždy. Nakonec doktor to "odškodnění" stejně platit nebude, zaplatí je záchranka, nemocnice... pak se to vyřeší povinným pojištěním doktorů proti pochybení a výsledkem budou násobné ceny "péče". Holt, za blbost se platí a ani "jistota a bezpečnost" není zadarmo. Takhle na sudiče a vyčuránky doplatí všichni ostatní. Já bych byl pro navrácení odpovědnosti do rukou jednotlivců - a pokud někdo není prohlášen úředně za cvoka ručí si za vše sám. A za cvoka by mohl být prohlášen jen ohrožuje - li svým počínáním okolí, ne tehdy, kdy si chce žít po svém a kašle na názory autorit. Pak by se ten doktor mohl otočit na podpatku a "matce" naúčtovat několik tisíc za přivezení nůžek. A tím by vše i skončilo.

0 0
možnosti

Lady Humussprey

20. 8. 2011 15:47
Doktoři už u hodně lidí mají vroubek. Co když i u soudce?

Po více než tříměsíčním pobytu v nemocnici mají doktoři tolik vroubků u mě, že kdyby mně tomu osud dopřál a já se někomu mohla pomstít, neváhám vteřinu. Můj sen se mně v noci opakuje a v něm vidím, jak nabouralo auto a já mezi zraněnými vidím naříkat jednoho z těch příšerných doktorů z nemocnice.

0 0
možnosti

škovras

20. 8. 2011 18:40
Re: Doktoři už u hodně lidí mají vroubek. Co když i u soudce?

Také mám bohatě zážitků s lékaři. Po téměř každé návštěvě bych mohl napsat fejeton. Ale pomstychtivost není mou vlastností. Vždyť každého z nás občas naštve prodavačka, úřednice, opravář, jiný řidič atd.. Kam by to vedlo ?  A trestat někoho za to, že byl  pečlivý, to se mi zdá příliš Rv

0 0
možnosti

zajicek8

20. 8. 2011 12:03
Problém je jinde

Problém je ale úplně jinde. To mimiko potřebuje rodné číslo. To vám vydá matrika pouze na základě lékařské zprávy o narození dítěte. Jinak dítě neexistuje, víme?

0 0
možnosti

škovras

20. 8. 2011 13:04
Re: Problém je jinde

Lékařskou zprávu mohla získat tahle "kvalifikovaná matka" druhý den u dětského lékaře v rámci prohlídky. Nebo to mají tyhle "přírodní matky" ošetřeno jinak ? Kvůli RČ nemusela volat záchranku. A žalovat někoho, kdo myslí víc než já na zdraví mého dítěte, považuji za zvrácené.

0 0
možnosti

škovras

20. 8. 2011 9:02
Na tohle téma

jsem tu už blog četl. A byl napsán velmi slušně, i když názorově stejně. Máte skoro ve všem pravdu. To "skoro" znamená to, že lékař už pykat nebude, protože zemřel. Jak vypověděl jeho kolega u soudu, tato soudní tahanice mu na zdraví zrovna neprospěla.

Nad rozhodnutím soudce skutečně "zůstává rozum stát".

0 0
možnosti

jafava

20. 8. 2011 7:15
Taky mne zaujala zpráva, že soud rodině přiřkl omluvu

a odškodnění.

Z vyjádření otce jsem pochopila, že domácí porod byl u nich plánován a záchranku si zavolali až po úspěšně proběhlém porodu, aby dítěti přestřihla pupeční šňůru a prohlédla dítě, zda je v pořádku. Protože lékař záchranky je zvyklý zachraňovat, nikoliv fungovat jako rodinný lékař, odvezl matku i dítě na řádné vyšetření do péče nemocničních specialistů.

Podle mého názoru by měla rodina zaplatit veškeré náhrady za výjezd záchranářů, protože pokud, jak tvrdí otec, bylo dítě v pořádku, mohli s ním navštívit dětského lékaře klidně až druhý den a neměli-li doma vlastní nůžky na přestřižení pupeční šňůry, jiste by jim nějací sousedé nůžky rádi půjčili.

Zneužívání záchranné služby je u nás jedním z oblíbených národních sportů a mělo by být postihováno. Zatímco záchranáři vyjíždějí k lenochovi, kterému se nechce čekat u praktického lékaře až na něj dojde řada, může někde umřít jiný člověk třeba na infarkt nebo výžné zranění.

Přála bych soudci, aby získal brzy vlastní zkušenost.

8 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3921x
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda