Praktiky tisku aneb vymyšlená oběť z Bostonu

Až nějak příliš často si v poslední době člověk začíná všímat, že tady a pak támhle někdo v médiích ustřelí, že po bližším prozkoumání se jeho článek zakládá na pravdě jen velmi zdaleka, a že začíná být nebezpečné, jak média, která vždy měla dopad na myšlení lidí, začínají lhát a balamutit. Příkladů by se našlo dost, kupodivu člověk nemusí hledat dlouho.

Toto foto bylo u článku o oběti útokublesk.cz

Na jeden takový případ jsem narazil při čtení "senzační" zprávy neméně (kupodivu) senzačního deníku Blesk. Jednalo se o doslova uzurpátorství na bostonské tragédii. Deník totiž vyrukoval s neuvěřitelně exkluzivní, dojemnou a bolestivou informací, že dvacetiletá dívka zemřela po bombovém útoku sotva pár minut po doběhu maratonu, a pár minut předtím, než ji přítel chtěl v cíli požádat o roku.
Následně stačilo odkaz na článek doplněný o drsnou fotku klečícího chlapce nad ženským tělem, na špinavé a krví poseté dlažbě chodníku, hodit na sociální sítě a virální reklama, jak je v těchto případech zvykem, doslova rozpoutala neskutečnou vlnu smutku a dojetí.
To vše ale v době, kdy byly známy a ohlášeny tři oběti útoku. Osmiletý chlapec jaksi neodpovídá popisu oběti ani věkem, pohlavím, ničím. Druhou mrtvou byla žena blížící se věkem ke třicítce, i tady tedy můžeme říci, že dojemný příběh není o této zesnulé. Do hry tak vstupuje třetí oběť. Její totožnost byla dlouho utajovaná, nakonec se zjistilo, že se jednalo o studentku bostonské univerzity (tady by tedy věk seděl), čínského původu.
Nicméně ta se byla na maraton podívat jen se dvěma svými kamarády, rozhodně jej neběžela a nikde, myšleno v seriózním zpravodajství, a to ani na zahraničních kanálech, či přímo z bostonských médií, které by měly mít informace z první ruky, se neobjevila zpráva, že jeden z nich ji chtěl požádat o ruku.
A tak vlastně zůstává otázkou, kde se vlastně vzala ona zpráva o této dojemné tragédii. No odpověď nakonec jednodušší než by se mohlo zdát. Informaci přinesl jistý menší, otázka zda důvěryhodný server, který ji čerpal z twitterovského účtu jisté dívky.
O pár hodin později pak Blesk vyrukoval s novou informací, tentokrát již pravdivou - šlo o studentku čínského původu, neběžela, byla na maratonu jako divák se spolužákem a spolužačkou, o žádosti o ruku ani slovo. Mimochodem, ten první článek, viz odkaz níže, je stále na stránkách blesk.cz aktivní a tváří se zcela důvěryhodně... Inu, ale...
Článek 1: V cílové rovince ji chtěl požádat o ruku...Článek 2: Tohle je třetí oběť terroru z Bostonu...

I tak se dělá zpravodajství. A bohužel je na nás, abychom si zprávy ještě ověřovali z dalších zdrojů, a nebo těmto lživým báchorkám produkovaným jen za účelem zisku uvěřili.

P.S.: Server TN.cz vyrukoval na veřejnost s exkluzivní (jak jinak) informací o tom, proč opustil papež Benedikt XVI. Vatikán. Udělejte si obrázek sami prostřednictvím článku "ŠOKUJÍCÍ VIDEO! Víme, proč odstoupil papež. Takhle se k němu chovali!" A teď je na vás, jestli věříte informaci o neochotě podat papeži ruku, a nebo selskému rozumu s tím, že papež náznakem ruky pouze představuje jednotlivé představitele německé církve prezidentovi. A takových článků a pověstí by se našlo...

Autor: Jaroslav Svoboda | pátek 26.4.2013 15:25 | karma článku: 11,29 | přečteno: 770x