Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praktiky tisku aneb vymyšlená oběť z Bostonu

Až nějak příliš často si v poslední době člověk začíná všímat, že tady a pak támhle někdo v médiích ustřelí, že po bližším prozkoumání se jeho článek zakládá na pravdě jen velmi zdaleka, a že začíná být nebezpečné, jak média, která vždy měla dopad na myšlení lidí, začínají lhát a balamutit. Příkladů by se našlo dost, kupodivu člověk nemusí hledat dlouho.

Toto foto bylo u článku o oběti útokublesk.cz

Na jeden takový případ jsem narazil při čtení "senzační" zprávy neméně (kupodivu) senzačního deníku Blesk. Jednalo se o doslova uzurpátorství na bostonské tragédii. Deník totiž vyrukoval s neuvěřitelně exkluzivní, dojemnou a bolestivou informací, že dvacetiletá dívka zemřela po bombovém útoku sotva pár minut po doběhu maratonu, a pár minut předtím, než ji přítel chtěl v cíli požádat o roku.
Následně stačilo odkaz na článek doplněný o drsnou fotku klečícího chlapce nad ženským tělem, na špinavé a krví poseté dlažbě chodníku, hodit na sociální sítě a virální reklama, jak je v těchto případech zvykem, doslova rozpoutala neskutečnou vlnu smutku a dojetí.
To vše ale v době, kdy byly známy a ohlášeny tři oběti útoku. Osmiletý chlapec jaksi neodpovídá popisu oběti ani věkem, pohlavím, ničím. Druhou mrtvou byla žena blížící se věkem ke třicítce, i tady tedy můžeme říci, že dojemný příběh není o této zesnulé. Do hry tak vstupuje třetí oběť. Její totožnost byla dlouho utajovaná, nakonec se zjistilo, že se jednalo o studentku bostonské univerzity (tady by tedy věk seděl), čínského původu.
Nicméně ta se byla na maraton podívat jen se dvěma svými kamarády, rozhodně jej neběžela a nikde, myšleno v seriózním zpravodajství, a to ani na zahraničních kanálech, či přímo z bostonských médií, které by měly mít informace z první ruky, se neobjevila zpráva, že jeden z nich ji chtěl požádat o ruku.
A tak vlastně zůstává otázkou, kde se vlastně vzala ona zpráva o této dojemné tragédii. No odpověď nakonec jednodušší než by se mohlo zdát. Informaci přinesl jistý menší, otázka zda důvěryhodný server, který ji čerpal z twitterovského účtu jisté dívky.
O pár hodin později pak Blesk vyrukoval s novou informací, tentokrát již pravdivou - šlo o studentku čínského původu, neběžela, byla na maratonu jako divák se spolužákem a spolužačkou, o žádosti o ruku ani slovo. Mimochodem, ten první článek, viz odkaz níže, je stále na stránkách blesk.cz aktivní a tváří se zcela důvěryhodně... Inu, ale...
Článek 1: V cílové rovince ji chtěl požádat o ruku...Článek 2: Tohle je třetí oběť terroru z Bostonu...

I tak se dělá zpravodajství. A bohužel je na nás, abychom si zprávy ještě ověřovali z dalších zdrojů, a nebo těmto lživým báchorkám produkovaným jen za účelem zisku uvěřili.

P.S.: Server TN.cz vyrukoval na veřejnost s exkluzivní (jak jinak) informací o tom, proč opustil papež Benedikt XVI. Vatikán. Udělejte si obrázek sami prostřednictvím článku "ŠOKUJÍCÍ VIDEO! Víme, proč odstoupil papež. Takhle se k němu chovali!" A teď je na vás, jestli věříte informaci o neochotě podat papeži ruku, a nebo selskému rozumu s tím, že papež náznakem ruky pouze představuje jednotlivé představitele německé církve prezidentovi. A takových článků a pověstí by se našlo...

Autor: Jaroslav Svoboda | pátek 26.4.2013 15:25 | karma článku: 11,29 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jaroslav Svoboda

Národe, kam jsme se to dostali? Místo volebních lístků vejce...

Před pětadvaceti lety získaly milióny obyvatel Československa svobodu slova, svobodu vyjádření, volného pohybu a další demokratická i základní lidská práva. Získaly svobodu volby, kterou nyní bohužel mnozí, dokonce i většina obyvatel, pohrdá. Stejně jako dalšími vymoženostmi „kapitalistického“ světa. Slovo demokracie se pak stále častěji používá jako alibismus pro své obhroublé, agresivní, násilnické, nezákonné chování. Stejně tak je pak alibistické házet vejci po prezidentovi jako výraz nesouhlasu s jeho vystupováním. Navíc v den oslavy sametové revoluce, v den oslavy znovunabytého práva svobodně volit.

18.11.2014 v 7:02 | Karma: 11,44 | Přečteno: 569x | Politika

Jaroslav Svoboda

Peníze nám jsou cennější než rasismus, vzkázala fotbalová UEFA

Dne 18. června 2012 se stalo jednou z nejdiskutovanější a nejzmiňovanější událostí na twitteru udělení pokuty dánskému útočníkovi Nicklasi Bendtnerovi. Proč? Ukázal trenky, na kterých byl nápis, který se nehodil do krámu evropské fotbalové asociaci. Na trenýrkách měl nápis Peddy Power, což je irská sázková kancelář. Že se to dá pochopit? To by se dalo, kdyby ta pokuta nebyla několikanásobně vyšší než například tresty za rasistické projevy. Chránit zájmy svých obchodních partnerů je tak pro asociaci UEFA mnohonásobně důležitější než zatočit s rasismem.

19.6.2012 v 6:55 | Karma: 22,10 | Přečteno: 3889x | Diskuse| Sport

Jaroslav Svoboda

„Věřím“ aneb životní příběh Vladimíra Konstantinova

Často se říká, že když člověk něco tragického neprožije, tak nedokáže přesně pochopit, jak těžké je se s tímto okamžikem vyrovnat. Člověk poté začne koukat na mnoho věcí naprosto jinak, začne si vážit maličkostí, ale zároveň potřebuje pomoc druhých. Lhostejnost a nezájem je pak to nejhorší, co vás může postihnout. A věřte, že i malé vzpomenutí si dokáže být pro člověka pozitivním impulsem do dalšího žití. Ruský hokejový obránce VLADIMÍR KONSTANTINOV prožil ve chvílích největší sportovní radosti největší životní tragédii. Osobní. Ale lidé jemu blízcí mu dali víru. Dali to, co v té době nejvíc potřeboval, a stále potřebuje. V těchto dnech je to patnáct let, co se Konstantinovovi změnil život.

15.6.2012 v 16:45 | Karma: 9,41 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Sport

Jaroslav Svoboda

Startuje nový ročník QMJHL, na soupiskách Češi nebo i rodák z Konga

Nové ročníky všech hokejových soutěží po celém světě začínají stále zuřivěji bušit na dveře a hlásit se o slovo. V zámoří se 8. září rozjede maraton zápasů slavné juniorské Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL, často také používána zkratka LHMJQ). Oproti loňské sezóně naskočí do soutěže pouze sedmnáct mužstev, na startovním poli chybí celek Montréal Juniors, který se přestěhoval do Boisbriandu a ponese název Blainville-Boisbriand Armada. Ještě hůře dopadli v Lewistonu, kde místní Maineiacs ukončili kvůli chybějícím financím činnost.

7.9.2011 v 20:30 | Karma: 7,96 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Sport

Jaroslav Svoboda

Třetí smrt hokejisty během léta – Wade Belak

Stal se z toho velmi smutný kolorit letošního léta. Zámořské zpravodajské servery vydaly v noci informaci o úmrtí urostlého hokejisty Wadea Belaka, muže, který díky svým proporcím patřil k významnějším „bitkařům“ nejpopulárnější hokejové soutěže světa, NHL. Rodák ze Saskatoonu oslavil 3. července pětatřicáté narozeniny, o dva měsíce později je pak nalezen mrtev v hotelu „One King Street West“ v Torontu, kde také strávil nejlepší léta své hokejové kariéry.

1.9.2011 v 9:15 | Karma: 9,20 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3921x
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda