Jaroslav Svoboda

Záchranka? Dobrý den, potřebuji ostříhat nehty...

19. 08. 2011 21:28:00
Někdy se nestačím divit nad tím, kam až do hlubin splachovacího záchodu dokáže spadnout mozek člověka. A když je to navíc soudcovský mozeček, pak už nás asi nemůže překvapit nic. A tak rychlá záchranná služba, kterou většinou voláte jen z opravdu vážných a život ohrožujících důvodů, může pykat za to, že dotyčný jí zavolá, pak si z ní udělá poskoka na drobný zákrok, a s úsměvem ji pošle zase zpět. A že doktor chce raději opravdu důkladné vyšetření? To si dovolil, oškubeme ho o peníze a ještě budeme chtít omluvu. Což o to, že jsme to my, kdo si vymrčuje kvůli prkotinám.

www.krasny-zivot.cz

Jistá "zodpovědná" matka, která doma náhle poradila a záchranku si zavolala jen proto, že doma nenašla nejspíš nůžky (určitě velmi sterilizované jako vše ostatní v bytě). Doktor pak usoudil, že dítě sice zjevně není ohroženo, ale nevylučují se jiné problémy, proto chtěl dítě odvést na důkladné vyšetření do nemocnice. A teď začíná děj, který nikdy nepochopím, nevymyslel by jej ani režisér amatér a tupec, který by chtěl zinscenovat nějakou bezduchou frašku s nádechem komedie.

Ona zodpovědná matka s čerstvě narozeným dítětem (a určitě plna strachu o jeho zdraví, jak vidno) místo aby získala jistotu, že opravdu je dítě zdravé, tak odmítne jakoukoliv pomoc lékaře. Ten však i přes odpor matky, která určitě byla po porodu při smyslech a logickém a chladném myšlení, nařídil odvoz do nemocnice. Jestli se tím zachránil život dítěte či nikoliv, to už nikdo nezjistí.

Zástupkyně oné matky opírala obžalobu o to, že matka rodila již potřetí a tudíž je velezkušená rodička. Řeknu vám, třikrát jsem řídil auto, jsem velezkušený řidič. Třikrát jsem vařil jídlo a už jsem otřelý kuchař. A matka, která potřetí rodila, ví víc, než lékař, který je u porodu denně? Žaloba postavená na naprosto irelevantním, ba naprosto stupidním názoru.

Jenže soudce dal žalobě za pravdu. Matka, která zavolala záchranku jen proto, že si potřebovala po hodině od porodu nechat přestřihnout pupeční šňůru, měla pravdu, zatímco doktor, který má nezměrné zkušenosti, a kterému šlo v prvé řadě o ověření zdraví dítěte, pochybil. A bude pykat, co si to dovolil.

Tak co teď? Ideální by bylo, kdyby si nemocnice zavedla seznam, kde by měla přehledně seřazeny obdobné případy zlatokopů, kteří si dělají z činností záchranné služby srandu a zlatý důl. Dotyčná, až by příště zavolala záchranku, tak jí odkázat na hromadnou dopravu či taxi službu. A léčbu dítěte ať si platí laskavě ze svého, když o lékařskou pomoc nestojí.

P. S.: Vše bylo sepsáno ve stavu těžce pohnuté mysli plné emocí.

Autor: Jaroslav Svoboda | karma: 35.05 | přečteno: 2454 ×
Poslední články autora