Uvědomí si hokejový svaz finanční problémy klubů? Bude je řešit?

9. 06. 2010 17:20:00
Je to takový hokejový evergreen. Rok co rok mění 2. hokejová liga svůj herní systém, rok co rok pak tento krok vzbuzuje bouřlivé diskuse. Český svaz ledního hokeje nechává alibisticky řešení herního systému na jednotlivých účastnících soutěže, sám pak jen výsledný návrh posvětí, či zavrhne. Je otázkou, proč druholigové kluby úzkostlivě zachovávají systém 2-3 skupin soutěže. Zároveň je otázkou, proč nehledá řešení sám svaz, který tuto soutěž prakticky řídí. Když se před dvěma lety rozdělila 2. liga na dvě skupiny, stálo to krk Šternberk. Pelhřimov se finančně vzpamatovává dodnes, jeho zařazení do moravské skupiny jej stálo tolik peněz na cestování, že i prvoligovým fotbalovým klubům je oproti tomu hej. Spousta z vás teď mávne rukou, že je nějaký prales českého hokeje nezajímá. Jenže i v těchto "pralesních" klubech se rodí hvězdy našeho hokeje.

(c) Svoboda Jaroslav

Po roce je to tu znovu. 36 týmů je potřeba rozdělit tak, aby žádný z nich příliš nestrádal v době krize hlavně finančně. Jenže z aktivu klubů vzejde znovu "stupidní" systém založený na dvou skupinách. Ve více amatérské nežli profesionální soutěži je zase průšvih na světě. Pelhřimov opět řeší finanční náročnost sezóny. Funkcionáři tamního Spartaku div nejdou obhlédnout ono bájné (a ve skutečnosti neexistující) pelhřimovské krematorium. Další se určitě za hlavu chytají někde bokem, raději v tichosti.

V čem vše tkví? V době krize se snaží kluby šetřit, kde se dá. Vloni zkrachoval prvoligový Havířov, z posledních let pak doplatily na krizi týmy ze Šternberka, Velké Bíteše, Rokycan, Mělniku, problémy mají v Uničově, Karviné, padlo i Milevsko, kde vznikla nová společnost... Těch oddílů je víc a víc. Přesto se nepřestává utrácet na zbytečném cestování. V dávných československých hokejových dobách se například divize hrály i na čtyři skupiny. Tento systém by se zdál být nejideálnější i nyní v případě druhé ligy. Ale tohle měl svaz ledního hokeje řešit už dávno. Jenže se navenek zdá, že je svaz vlastně rád, že nemusí nic řešit. Nemá s ničím práci, vždyť kluby si to nějak domluví. Sám svaz pak má na oko čisté ruce, když přijde na nějaký problém. "Však jste si to dojednali takhle vy, zástupci klubů, co po nás chcete!"

Otevřeně tu tvrdím, že letošní sezónu nedokončí minimálně 2 prvoligové či druholigové kluby. Prostě jim v půli sezóny dojdou peníze. Na jedné straně touží Hradec Králové hrát KLH, na druhé straně touží hrát kluby 2. ligu. Trochu drsně lze dodat, že v obou případech jim svaz hází klacky pod nohy.

Zmínil jsem rozdělení druhé ligy na čtyři skupiny. Tato možnost se přímo nabízí. Zeptejte se, na jaká utkání chodí nejvíce lidí, které zápasy nejvíce táhnou. Aspoň trochu sportu znalý jedinec řekne ihned "Derby"! A právě čím užší skupiny a v nich častější vzájemné zápasy, tím větší počet derby, více fanoušků, více příjmu ze vstupného, nižší náklady na dopravu. Atraktivita soutěže zajištěna, finanční stabilita klubu podpořena. Navíc by se mohly ušetřené peníze vložit do podpory mládeže v daných klubech. Budiž ke cti svazu, že s tímto návrhem na aktivu druholigových klubů přišel. V poměru 15:18 jej ale kluby zamítly.

Svaz mi však v některých krocích připadá jako nesvéprávný subjekt, který za sebe pořád nechává někoho rozhodovat. Ať už je to APK, která si diktuje podmínky ohledně systému postupu z 1. ligy do extraligy, a nebo jsou to druholigové kluby, které mají konečné slovo při rozhodování o systému soutěží. Mám ten dojem, že ČSLH je svrchovaná organizace, která má mít ve svém popisu činnosti řídit český hokej a pečovat o něj v nejlepším zájmu.

Letošních 36 účastníků ligy lze rozdělit do dvou skupin po deseti týmech a do dvou skupin po osmi. Zde je jedno z možných rozdělení (je pouze inspirativní, nemusí plně odpovídat geografickému rozložení ligy):

Skupina A: Česká Lípa, Jablonec, Most, Děčín, Klatovy, Sokolov, Klášterec nad Ohří, Řisuty, Roudnice nad Labem, Benešov
Skupina B: Žďár nad Sázavou, Kolín, Kutná Hora, Trutnov, Milevsko 2010, Jindřichův Hradec, Chotěboř, Kobra Praha, Nymburk, Pelhřimov
Skupina C: Břeclav, Hodonín, Prostějov, Přerov, Technika Brno, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Vsetín
Skupina D: Šumperk, Orlová, Karviná, Uničov, Nový Jičín, Frýdek-Místek, Havířov, Opava

V osmičlenných skupinách by mohla mužstva hrát šestikolově doma-venku (42 zápasů), u desetičlenných stačí čtyřkolově doma-venku (36 zápasů). Po skončení dlouhodobých částí by do play-off postoupily čtyři týmy z každé skupiny, přičemž by se odehrálo společné play-off pro skupiny A a B dohromady a pro skupiny C a D dohromady. Vítězové obou play-off by postoupily do kvalifikace o 1. ligu.

Jenže jak vidno, několik let nikdo nechce tento problém ani vidět, ani řešit. A přitom už včera bylo vlastně pozdě. Takže pánové ze svazu, co kdybyste konečně otevřeli oči a začali konečně konat?!

Autor: Jaroslav Svoboda | středa 9.6.2010 17:20 | karma článku: 31.46 | přečteno: 5262x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...