Tak tohle se opravdu nepovedlo, pane Železný

28. 12. 2009 12:55:00
Máme tu další souboj "Sportovec vs. Novinář". Reportér Jakub Železný se dostal do křížku s českou brankářskou fotbalovou jedničkou Petrem Čechem. Důvod? Během rozhovoru pro slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku 2009 si redaktor České televize moc slavnostně nepočínal. V telefonickém interview postupně nakladl otázky takové, že Petr Čech později odmítl dát souhlas ke zveřejnění celého plánovaného a tradičního pozdravu fanouškům. Uvedené slovní spojení jsem vyznačil kurzívou proto, že v konečném znění mělo s pozdravem příznivcům opravdu pramálo společného. Zvláště vinou Jakuba Železného. "Dlouho po skončení tohoto rozhovoru jsem přemýšlel, co si o tom všem mám myslet, proč jsem se právě já při takto významné sportovně-společenské akci stal obětí irelevantních dotazů a co konkrétně vedlo pana redaktora k tak arogantnímu a konfrontačnímu tónu," prozradil Petr Čech na svých oficiálních stránkách ve vyjádření.

Upřímně mi nejde, stejně jako panu Čechovi, do hlavy, proč Jakub Železný pronášel v pořadu předurčenému ke slavnostnímu vyhlášení nejlepších sportovců roku takové dotazy. "Oslavil jste propad českého národního mužstva na 25. místo v žebříčku FIFA?" Co poté odpovědět na podobné otázky? Asi nic překvapivějšího než "Tohle se přece neslaví" nelze. A nebo vrátit protiútok tak, jak se objevilo v komentářích k jednomu článku, který se touto "kauzou" zabývá? "Oslavil jste tu horentní sumu, kterou musel stát zaplatit za Vašeho otce, pane Železný?"

Já si vždy myslel, že novinářovo poslání je čerpat nové informace a nabízet je čtenářům, divákům, posluchačům a všem, kteří o dané téma mají zájem a k informacím se mohou dostat. Čím novinkami nabitější reportáž, tím kvalitnější a lepší žurnalista. Pan Železný mě asi vyvedl z omylu a nebo jako novinář nestojí za nic. Sám se několik let pohybuji v žurnalistice, mám za sebou nespočet hlavně sportovních rozhovorů a ohlasů a opravdu mě dožírají například otázky "S jakým cílem k utkání jedete?" Myslíte si, že vám některý sportovec odpoví "Jedeme tam samozřejmě prohrát..."? Nikdy a může se jednat o sportovce několikrát slabšího než je soupeř. Nebo "Budete chtít postoupit do druhého kola?" A mnohé další. Informačně naprosto dutá fráze, otřepaná otázka, která opravdu nemá kousek smyslu. A hlavně - čtenářům, divákům, posluchačům a všem, kteří o dané téma mají zájem, nic nového neřekne.

Pan Železný udělal z rozhovoru s brankářem, který už v sedmnácti letech chytal poprvé českou nejvyšší soutěž, doslova frašku. Co by za to jiní novináři dali, mít možnost natočit i byť tak krátký rozhovor. Hlavně ti, kteří píší na malé a méně čtené servery, kde se o každého pravidelného čtenáře musí tvrdě bojovat hlavně oním zmiňovaným bohatým informačním přínosem. A mají úctu ke všem sportovcům, i když relativně nic velkého nedokázali. Letos jsem měl možnost dělat rozhovor s výtečnými hokejisty - Radkem Dudou, Janem Čalounem a nebo bývalý litvínovský kanonýr Petrem Rosolem. O Dudovi kolují zvěsti, jak je to arogantní člověk. Často se dočtete, jak jej lidi nemají rádi. Že to nemá v hlavě v pořádku. Musím říci, že ono delší interview bylo úžasné. Útočník hrající nyní v Chomutově projevil obrovský kus profesionality, pokory, slušného člověka. Ani známka rebela, zloducha a padoucha. Naopak byl vstřícný, příjemný. To samé v bledě modrém Jan Čaloun. A mnozí další. Ale musíte s těmito lidmi jednat jako s lidmi, ne s podřadným druhem.

"Sedícího na lavičce Vás naštěstí nikdo zranit nemůže." Ne, to opravdu nelze. Další informačně zcela dutá fráze, hloupý obrat. Ale znovu se ptám, patří toto konstatování do pořadu, kdy je vyhlašován sportovec roku? Nejspíš ne. Pan Železný ujel na vlně dotazů vhodných do politických debat, kde záští a místy až neetickým popichováním se opravdu nešetří. Nikoliv však do slavnostního večera věnovanému nejlepším českým sportovcům. Už jen skutečnost, že onen večer uváděl člověk, který se ve sportovním oboru nikdy příliš neprosadil (u fotbalových utkání komentovaných panem Železným jsem nesčetněkrát usnul), je podivuhodná. Takže úspěchy na sportovní novinářské scéně? Zhola žádné. A tak se Jakub Železný rozhodl zviditelnit jinak. Zatímco Petr Čech má ve své sbírce titul mistra Evropy do 21 let, bronz z mistrovství Evropy seniorské kategorie, titul nejlepšího brankáře francouzské ligy či tituly mistra Anglie, ocenění pro nejlepšího českého brankáře roku, fotbalistu roku, nejlepšího brankáře neslavnější klubové soutěže Ligy mistrů... Co tedy má na svém kontě Jakub Železný? Desítky nezáživně okomentovaných přenosů z Gambrinus ligy, jednou přerušené studium vysoké školy, moderování na několika stanicích radiového vysílání, pár pořadů v televizi. Sportovní zkušenosti tedy až na ono komentování fotbalové ligy takřka žádné.

Podobně na tom pak bude i samotný mluvčí České televize pan Ladislav Šticha. "Jeho reakce není na místě, je hysterická. Odpovídá tomu, že jeho výkony v Chelsea ani v reprezentaci nejsou optimální," prozradil ve svém prohlášení člověk, který je (tohle berte samozřejmě ironicky) v celé republice znám jako největší fotbalový odborník a znalec. Není od věci, že forma Petra Čecha je stále podstatně lepší než aktuální "forma" České televize. Ani samotné hodnocení přenosu "Sportovec roku 2009" není od široké veřejnosti nikterak lichotivé. Vždyť i ohlasy přímo na stránkách České televize hovoří za vše.

Nuže, třeba za rok na anketu již žádný sportovec nedorazí. Proč taky. Těšíte se na příjemný zážitek, hezký večer. Máte možnost si odpočinout od sportovních bojů, tvrdé tréninkové dřiny. A nakonec musíte čelit nadávkám, jízlivosti, závisti a neurvalosti komentátora, který postupně poplive všechny velikány českého sportu a nakonec se ještě diví, proč se to nikomu nelíbí. "Nebudu se podílet na kultu Petra Čecha." Dobře tedy, takže osobní invektivy? Nebo zášť? Spousta lidí tvrdí, že Petr Čech zbytečně celou aférku rozpitvává. Nemyslím si. Kdyby se neozval a nevysvětlil důvody, proč nepozdravil diváky, novináře, fanoušky, tak přispěchají další "velká média" s verzí, že Petr Čech se nesmířil s "až" osmým místem v anketě, nepřenesl přes srdce svou prohru. Víme všichni, jak se lidé chytají jakékoliv šance špinit úspěšné lidi. A bulvární tisk obzvláště. Jakub Železný měl v daný okamžik za úkol jediné - zprostředkovat divákům a fanouškům pozdrav Petra Čecha. Neučinil tak, z neznámých důvodů jej naopak chtěl zesměšnit před celým národem. K něčemu takovému bych nedal souhlas ani já.

Jestli příští rok převezme tuto anketu do svých arogantních a sprostých rukou pan Železný, koukat se rozhodně nebudu. A zároveň doufám, že žádný ze sportovců pak na "one man show" ujetého a zapšklého moderátora, který bohužel jaksi nedokázal pochopit smysl pořadu a zřejmě pod vlivem politických debat se opět spustil na vlně arogance a osočování, nedorazí.

Autor: Jaroslav Svoboda | pondělí 28.12.2009 12:55 | karma článku: 41.34 | přečteno: 8257x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...