Společnost

Jaroslav Svoboda

Národe, kam jsme se to dostali? Místo volebních lístků vejce...

Před pětadvaceti lety získaly milióny obyvatel Československa svobodu slova, svobodu vyjádření, volného pohybu a další demokratická i základní lidská práva. Získaly svobodu volby, kterou nyní bohužel mnozí, dokonce i většina obyvatel, pohrdá. Stejně jako dalšími vymoženostmi „kapitalistického“ světa. Slovo demokracie se pak stále častěji používá jako alibismus pro své obhroublé, agresivní, násilnické, nezákonné chování. Stejně tak je pak alibistické házet vejci po prezidentovi jako výraz nesouhlasu s jeho vystupováním. Navíc v den oslavy sametové revoluce, v den oslavy znovunabytého práva svobodně volit.

18.11.2014 v 7:02 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 569 |

Jaroslav Svoboda

Záchranka? Dobrý den, potřebuji ostříhat nehty...

Někdy se nestačím divit nad tím, kam až do hlubin splachovacího záchodu dokáže spadnout mozek člověka. A když je to navíc soudcovský mozeček, pak už nás asi nemůže překvapit nic. A tak rychlá záchranná služba, kterou většinou voláte jen z opravdu vážných a život ohrožujících důvodů, může pykat za to, že dotyčný jí zavolá, pak si z ní udělá poskoka na drobný zákrok, a s úsměvem ji pošle zase zpět. A že doktor chce raději opravdu důkladné vyšetření? To si dovolil, oškubeme ho o peníze a ještě budeme chtít omluvu. Což o to, že jsme to my, kdo si vymrčuje kvůli prkotinám.

19.8.2011 v 21:28 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 2454 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Pippa byla v podprsence... Proboha no a co?!

Svět se zbláznil. Naprostá Sodoma a Gomora k tomu. Představte si, lidi pijí alkohol! Chodí v plavkách, sem tam se nějaká dívka objeví v podprsence na nějaké party! Bože, jaká to nestoudnice! A k tomu je vlastně "členkou" královské rodiny, pokud tak ovšem její přivdanou příbuznost lze nazvat. Redaktor revue.idnes.cz pan Radko Zárodňanský nám v článku "Sestra Kate Middletonové Pippa je pěkné kvítko, dováděla v podprsence" odhalil zvrhlost tohoto světa v celé její kráse. A teď mám na mysli krásu oné zvrhlosti, nikoliv Pippinu, které se tímto zároveň omlouvám.

18.5.2011 v 23:06 | Karma článku: 27.32 | Přečteno: 2641 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Když pes dostane průjem...

Je s podivem, jak jsou někteří lidi všímaví. V pondělí 19. července v pozdně odpoledních hodinách jsme přišli s přítelkyní domů a hned jsme vyrazili na procházku se svými pejsky. Menší Bonča (voříšek) se těší v poslední době docela dobrému zdraví, ačkoliv má již několik let problémy se srdíčkem. Bere však pravidelně prášky a dokonce pár kilo i shodila. S větší Frankee (flat coated retrívr) to bylo v posledních dnech trochu horší. Když dostane člověk průjem, tak holt je to nepříjemné, ale na ten záchod si dojde sám. Nebo spíš doběhne, aby to stihl. S pejskem je to horší. Naštěstí Frankee si vždycky kňourne, řekne. A naneštěstí má i pejsek potřebu v noci a sám prostě ven nevyběhne. Aspoň tedy ne u nás.

20.7.2010 v 16:40 | Karma článku: 22.78 | Přečteno: 4281 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Ta ta ta ta reklama boduje, ačkoliv ji veřejnost kritizuje

Vlna kritiky se snáší na adresu jistého reklamního spotu, který upozorňuje na největší obchod s nábytkem v ČR. Na internetu najdete tisíce názorů na tuto reklamu, přičemž takřka polovina z nich je vulgárních, další velká část pak sice slušných, ale negativních. "Nejhorší reklamu jsem v životě neviděl," píše spousta lidí na Facebooku. Přitom nejspíš sami nevědí, co píší. Nejhorší? Jak může být reklama nejhorší, když o obchodu s nábytkem teď ví prakticky celá republika? Připomíná mi to ono cimrmanovské "Poslechněte, to je nějakej renonc, ne? Jak se daří nebožce? Jak se jí může dařit, je tuhá, ne?"

15.7.2010 v 15:30 | Karma článku: 34.33 | Přečteno: 10431 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Město Šumperk - království odpadků

Tak, máme to za sebou. Pod naším vánočním stromečkem už je pusto prázdno, maximálně si tam chvílemi odběhne naše malinká fenečka Bony, aby mlsně pokukovala po perníčcích. Opravdu jí zachutnaly, asi jsme jí ty polámané kousky neměli dávat chutnat. No, stalo se. Dárky jsou tedy již rozbaleny, zůstalo po nich mnoho radosti, úsměvů, štěstí. A také nepořádku. Dokážete si představit stromeček, pod kterým nejsou dárečky zabaleny do vánočních papírů či jakkoliv jinak? Já tedy ne. Dáreček k dárečku, rodina k rodině, byt k bytu, vchod ke vchodu a panelový dům k panelovému domu. Dokážete si pak určitě představit i tu kupu nepořádku, která vznikne (viz fotografie ze Šumavské ulice v Šumperku, 27. prosince 2009). A když ještě na sídlišti opomenou vyvést před Vánocemi narvané kontejnery, problém je na světě. Tak jak se stalo v Šumperku. Vše navíc zhoršil silný vítr 25. prosince a tak se teď musíte smířit s tím, že naleznete odpadky ležet takřka všude. Město Šumperk tak nejspíš vstoupí do roku 2010 zaplavené odpadky.

27.12.2009 v 21:30 | Karma článku: 9.89 | Přečteno: 1628 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Nezastavujeme, vlak jen projíždí! Chcete zastavit? Zaplaťte!

Bydlím v Šumperku, ve městě, které se nachází nedaleko železničního uzlu v Zábřehu na Moravě. A pokud chcete vyjet na Prahu a není vám k duhu brát si auto, vlak je ideálním spojením. Tedy pouze do chvíle, než se vydáte na nějakou večerní či dokonce noční akci. Chcete snad na koncert Madonny? Na Kabáty? Na mezistátní fotbalový zápas či na večerní představení v Národním divadle? Klidně si jeďte, ale zapomeňte na to, že vás vlak při cestě zpátky přiblíží domů. Což o to, že přes Zábřeh na Moravě v noci projíždí několik rychlíků směrem na Olomouc, ale zastavení zde nečekejte. A tak poslední železniční spoj, který vás rozumně dostane do Zábřehu na Moravě, vyjíždí z Prahy ve 21:09!

4.9.2009 v 14:00 | Karma článku: 26.11 | Přečteno: 2356 | Diskuse

Jaroslav Svoboda

Stane se někdy z kuřáků spodina lidstva?

Odcházím o polední přestávce na oběd a se mnou většina kolegů ze zaměstnání. V naší softwarové společnosti stravovací prostory nemáme a tak část chodí do blízké restaurace a zbývající část do jídelny jedné větší firmy sídlící opodál. Často si hned za dveřmi do budovy vzpomenu na sebe na střední škole. Jen co zazvonilo na velkou přestávku, už jsem s dalšími spolužáky pelášil nikolivěk na svačinu, nýbrž na cigaretu. A se mnou další přibližně stovka studentů.

15.11.2008 v 12:12 | Karma článku: 25.98 | Přečteno: 2280 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3921
Autorem blogu je mladý muž žijící v podhůří Jeseníků ve městě Šumperk. Má rád cestování, přírodu, fotografování, sport a jízdu na kole. Několik let pracuje mimo jiných aktivit i jako žurnalista, aktivně se podílel na zpravodajství z MS v ledním hokeji 2010. V případě zájmu jej naleznete také na twitteru @JarSvoboda

TOPlist